06-30-436-8293
titkarsag@feherbot.hu
4087 Hajdúdorog Fogadó utca 3-5.
Logó

Fehér Bot Alapítvány
Elemi Rehabilitációs Központ

Bemutatkozás Szolgáltatási rend Igénybevétel feltételei Szolgáltatási kisfilmek Egyéb tevékenységek Aktuális események Elérhetőség


Egyéb tevékenységek


Párkapcsolati klub: célja, hogy segítse az ügyfelek magánéletében felmerülő nehézségek, azok megoldási lehetőségeinek a megtalálását. A foglalkozás hasznossága abban rejlik, hogy közösen a csoportdinamikát kihasználva tudnak a tagok egymásnak objektív megközelítésből tanácsokat adni. A módszer olyan módon komplex, hogy a kapcsolat fázisait játékos formában dolgozza fel, a szereplők aktív részvételével. A folyamatban felmerülő kérdések, pro-kontra lehetőséget adnak a kliensek számára, hogy kapcsolatukat egy magasabb szinten kezeljék, konstruktív probléma-megoldási eszközeikkel. Itt lehetősége lesz az ügyfeleknek társaságban, kötetlenül a magánéleti gondokat „behozni” egy közösségi térbe, ahol a csoportdinamika segítségével, egy új nézőpontból tudja majd értékelni kapcsolatát.

Családi konzultáció: célja a családok dinamikájában felmerülő zavarok kezelése, különös tekintettel a kliens látás elvesztéséből adódó diszfunkciós zavarokra. A családokban gyakran megjelenő emberi játszmák és a tünethordozó személlyel való közös munka a családterápia és családdinamika folyamatának segítségével.

Kommunikációs tréning célja olyan kommunikációs stílus megtanítása, amellyel a tréningen résztvevők hatékonyan és magabiztosan képesek kifejezni gondolataikat, véleményüket anélkül, hogy megbántanának másokat. Ugyanakkor segíti a stressz kezelést, és ez által javítja a kliens interperszonális kapcsolatait.
A trénig során a résztvevők megismerhetik a kommunikáció fajtáit, jellemzőit, továbbá lehetőség nyílik arra is, hogy szituációs feladatokban próbálhassák ki a tanultakat. Ez segíti őket abban, hogy teljesen hétköznapi élethelyzetek okozta stressz, és szorongásérzésüket le tudják küzdeni. Ezen túl segítséget kaphatnak az önérvényesítéshez szükséges kommunikációs technikák elsajátításához (asszertív kommunikáció), olyan élethelyzetek okozta problémák megoldására, ami frusztráció kialakulásához vezethet. (túlságosan féltő-óvó családi attitűd, vagy a túlzott elvárások).

Motivációs tréning célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek saját, belső motivációjuk megértéséhez vagy a látássérülés következtében elveszett motiváció megtalálásához. A motivációs tréning során a résztvevők feltérképezik erőforrásaikat, megtanulják, hogy mi is pontosan az önmegvalósítás folyamata, milyen lépések és eszközök szükségesek ehhez. A foglalkozások eredményeképpen magabiztosabbá, céltudatosabbá válhatnak.
A motivációs tréning során megtanult pozitív szemlélet és gondolkozás az élet egyéb területein is felhasználható.

Vakinfó, távsegítség: informatikai problémák megoldása távolról.
A távoli segítségnyújtás feltétele a Teamviewer aktuális verziójának, vagy valamelyik más hasonló funkciójú programnak a letöltése.
Mire jó a távsegítség?
Vannak olyan problémák, amik megoldásához nem szükséges a helyszínen tartózkodni, mert távolról is lehet orvosolni azt. Az informatikus az ügyfél számítógépére belépve elvégezheti a szükséges műveleteket. A kliens mindezt otthonában nyomon követheti, „látja”, hogy éppen hol tart számítógépének javítása, hibájának keresése. A számítástechnikai szakember távolról akár programokat telepíthet, eltávolíthat, vagy szükség esetén módosíthatja annak beállításait. A távsegítség igénybe vételéhez internetkapcsolatra és a megfelelő programra van szükség.

Melyek a távoli segítség nyújtás előnyei?
• Bárhonnan elérhető, nem számít, hogy hol tartózkodik az ügyfél, bárhová kérhet segítséget, csupán internetkapcsolatra van szükség.
• Gyors, ezért jó eséllyel rövid időn belül orvosolható a probléma.
• Messengeren, Viberen keresztül is fogadható a hívás, és segít az informatikus az ügyfélnek, írott vagy verbális formában billentyűkombinációk, speciális billentyűk segítségével a beállításokban vagy egyéb problémák megoldásában pl.: Hangprofil, Jaws hangos felolvasó program beállításaiban vagy programok letöltésében, szövegszerkesztésben, postafiók kezelésben elakadás esetén.

Jogi segítségnyújtás során a Fehér Bot Alapítvány szakképzett, jogi végzettséggel rendelkező munkatársa nyújt segítséget az alábbiak szerint:
• egészségügyi jog: egészségügyi ellátás során felmerülő jogi kérdésekben történő tanácsadás
• munkajog: munkavállalással (munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésével, fenntartásával és megszüntetésével) kapcsolatos kérdésekben történő tanácsadás
• megváltozott munkaképességűek jogai: jogszabályokról történő tájékoztatás, ellátások igénylésében történő jogi segítségnyújtás
• egyéb polgári jogi ügyekben történő konzultáció és tanácsadás

Az ismeretek segíthetnek az ügyfeleknek mentális, anyagi jólétük megőrzésében, csökkenti kiszolgáltatottságukat.

Kutyás terápiás foglalkozás sokoldalú lehetőséget nyújt a fogyatékkal élő emberek fejlesztésében. A kutya érzelmi támasza lehet egy látássérült embernek, jelenléte jó hatással van a szociális kapcsolatokra, empatikus készségre. A foglalkozások során a kutya, mint motivációs „eszköz” jelenhet meg. A legtöbb ember szereti a kutyát, jelenlétében tevékenységeket nem feladatnak, hanem kikapcsolódásnak tekintik, örömmel dolgoznak együtt vele. A csoportos foglalkozások során fejlődik a látássérültek együttműködési készsége, hiszen fontos a fegyelmezettség, a szabályok betartása és az egymásra való odafigyelés.
Ezeket a foglalkozásokat a Hajdúsági Vakvezető- és Segítőkutya Képzésért Alapítvány munkatársa fogja lebonyolítani. Közel 10 éves együttműködés van a két szervezet között, több esetben a pályázó szervezet szakemberei részt vettek a vakvezető kutya vizsgára való felkészítésben. A találkozások hozadéka lehet az, hogy a célcsoportból többen motiváltabbá válhatnak a vakvezető kutyával való közlekedésre.


Az alábbiakra volt lehetőség:

· ismerkedés a kutyával
· a kutya testrészeinek megismerése
· pórázon vezetés (sétálás a kutyával), ültetés, fektetés dicsérettel
· apport játék
· a segítőkutya típusok ismertetése
· milyen az egészséges kutya
· milyen a beteg kutya
· betegség megelőzése, ápolás
· elköszönés (simogatással, pacsi adással)

A foglalkozáson készült fotók alább megtekinthetőek:Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás


EMI

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a
Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósul meg.

NSZI